Co-creatie
De wereld lijkt soms op zijn kop te staan: veel mensen zijn eenzaam hoewel we eigenlijk constant (kunnen) communiceren via sociale media; het klimaat warmt op maar toch zijn er nog strenge winters; we waren nog nooit zo rijk en toch grijpt de armoede om zich heen, …


Ook in Oostende staan we voor diverse uitdagingen. Die willen we aanpakken samen met jou. De komende jaren blazen we verschillende zones van jouw wijk (de Vuurtorenwijk, de stadsvernieuwingszone Oosteroever, het Militair Hospitaal - kortom 'Den Opex' of de 'Stadslob') nieuw leven in. Elk stadsdeel en ook de wisselwerking en samenwerking tussen deze stadsdelen willen we versterken.

In ons eentje kunnen we deze moeilijke uitdagingen niet aanpakken. Maar samen hebben burgers, steden, verenigingen en ondernemingen de kracht om nieuwe oplossingen te bedenken!

De Stad Oostende heeft jouw hulp en inbreng nodig om geslaagde oplossingen te ontwikkelen. We willen daarbij vertrekken van de vragen en behoeften die er leven onder de bewoners van deze wijken. Waar lig jij van wakker? Wat zou jij willen veranderen of verbeteren in je wijk? Heb jij wilde ideeën of concrete voorstellen om de wijk nieuw leven in te blazen? Kunnen we bepaalde voorstellen of projecten samen uitwerken? Op 2 april gaven we alvast de aftrap van dit traject. In de sporthal De Spuikom werden talrijke voorbeelden gegeven van innovatieve projecten om maatschappelijke uitdagingen aan te pakken.

 "Ik ben wel blij dat ze nu eens aan ons hebben gedacht en dat ze nu zeggen: bouwen jullie maar mee. Dit is de eerste keer dat ik het meemaak dat er iets voor de wijk gedaan wordt."
IMG_5977

Na de introductie door de burgemeester, stelde de Sociale InnovatieFabriek heel wat voorbeelden voor van sociale projecten waardoor we de wijk nieuw leven kunnen inblazen. Enkele daarvan kan je hier terugvinden.

"Wat ik prioritair vind? Veel met kinderen gaan doen. Al was het maar dat de volwassenen het voorbeeld moeten geven door te gaan zingen en tegen de kinderen te zeggen: komaan, ga mee!"

De Stuyverij is één van de projecten die gesteund wordt door de Sociale Innovatiefabriek. Eefje Cottenier vertelde vol enthousiasme over de kracht van een huiselijk ingericht (t)huis met een aangepaste infrastructuur dat ervoor zorgt dat we voor, door, met en van elkaar kunnen leren, met andere woorden stuyven. Een leuk filmpje dat meer info biedt over dit initiatief, kan je hier vinden.

"Stuyven is een werkwoord" (Eefje Cottenier)

Na het reclameblok, ingevuld door de vormingsorganisatie voor kinderen Arktos, werd een filmpje getoond van een project in de wijk Rabot - Blaisantvest in Gent, waar men inzet voor mooie straten, propere pleinen of een beter milieu beloont met een eigen munt: het Toreke. Afsluiten werd gedaan met een uiteenzetting van leuke tuin - en boomprojecten, georganiseerd door Samenlevingsopbouw De Nieuwe Stad.

“De dolle pret uit de moestuin van de Nieuwe Stad smaakt heerlijk” (Tineke Decroos)

Na deze veelzijdige voorstellingen van potentiële projecten die de sociale draagkracht binnen de wijk kunnen verhogen, mochten de inwoners voor de camera van kleinVerhaal plaatsnemen, om in 1 minuut uit te leggen wat men zou willen veranderen in de wijk. Dit filmpje kun je onderaan de pagina bekijken.

"Ik zou het super vinden als ik al dat vers eten hier in de buurt zou kunnen kopen. We hebben ook nog een paar boeren in Oostende, en een hertenkwekerij. Het zou toch prachtig zijn als al die lokale producenten hun producten hier konden verkopen, op een regelmatig marktje?"


"Hier heb je veel oudere mensen, met veel mobiliteitsproblemen. Een systeem waar bijvoorbeeld buren elkaar helpen om de vuilzakken buitenzetten, dat zou al een enorme hulp zijn hier in de wijk – en ik weet waar ik het over heb."

De komende weken wordt nog naar verschillende events gegaan in de Vuurtorenwijk (o.a. de rommelmarkt op 9 mei) om verdere input en ideeën van de inwoners te horen. Na het aanstellen van een professionele partner, in het begin van de zomer, zal een nieuwe meet - up ingepland worden, mét de beloofde receptie!

Na het aanstellen van een professionele partner, zal een nieuwe meet  - up ingepland worden, mét de beloofde receptie ! Meer info volgt nog!

In beeld

 • P1100992.JPG
 • P1100995.JPG
 • P1100998.JPG
 • P1110002.JPG
 • P1110010.JPG
 • Oosteroever2.jpg
 • Oosteroever.jpg
 • IMG_5989
 • IMG_5993
 • IMG_5999
 • IMG_6007
 • IMG_6017
 • meet-up-schetsen1
 • meet-up-schetsen2