Stadsontwikkeling
26 apr 2018
Het Cityriver project integreert duurzaam waterbeleid bij de ontwikkeling van de Oosteroever. De realisatie van het project vangt aan in de lente van 2019.

 

Cityriver verwijst naar de bijzondere stadsrivier die vanaf eind 2019 ter hoogte van de Victorialaan zal lopen. Ze is een belangrijk pronkstuk in de heraanleg van de Oosteroever. In de plannen voor de site is er niet enkel aandacht voor de goede inpassing in de omgeving, maar ook voor duurzaam water dankzij:

  • waterdoorlatende wegfunderingen
  • poreuze betonbuizen voor het regenwater, zodat het kan infiltreren in de bodem
  • vernieuwende riolering en wegenis.
Het vernieuwende van dit project is dat we de weg zo gaan aanleggen dat er een brede centrale goot ontstaat, die alle regenwater zal opvangen. De traditionele rioolroosters verdwijnen daardoor uit het straatbeeld. De centrale goot, Cityriver, zwelt aan bij regen en keert naar zijn oorspronkelijke stroombreedte terug na de regenbui. Zo ontstaat er veel meer bergingscapaciteit en kunnen intense regenbuien opgevangen worden - net iets wat bij klassieke riolen onder de grond steeds meer problemen geeft. - Kris Derveaux

 

De rivier zal ook stromen wanneer het niet regent: met behulp van duurzame energie wordt het water uit de lokale waterbuffer aan beperkt debiet door de rivier gepompt. De realisatie van het project past binnen het Europese Interreg 2 seas programma SCAPE. Op 26 april bezochten de partners de Oosteroever. Meer informatie over het SCAPE programma en de rol van Oostende in deze projecten vind je hier en hier.

cityriver1.png

In beeld

  • cityriver2.png